
Pirinç lapası ne kadar tatsız tuzsuz bir şeyse et veya tavuk suyuyla pişirilmiş bir pilav damaklarda şölen yaratır. Eklediğiniz malzemeleri arttırarak genelde garnitür olarak kullanılan pilavı ana yemek olarak sunmak da mümkün tabi. Ben etli ve havuçlu pilavı ana yemek olarak sunmaktan yanayım zira yeterince doyurucu.
Malzemeler:
500 gr dana sotelik et ( kuzu eti de kullanabilirsiniz ama çok yağlı olduğundan ben genelde dana etini tercih ediyorum)
2 su bardağı pirinç
1 orta boy havuç
1 orta boy kuru soğan
Tereyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
3-4 defne yaprağı
Kimyon (olmazsa olmaz)
Karabiber
Tuz
Yapılışı: Yapım aşamasına geçmeden önce pirinci sıcak suyla ıslatın ve 30-45 dk bekletin. Pilav tenceresinde eti soteleyin. Suyunu bırakınca 3-4 defne yaprağı, biraz tuz ve karabiber ekleyin. Diğer tarafta soğanı zar gibi, havucu da jülyen doğrayın. Defne yapraklarını çıkardıktan sonra sotelenmiş etlere havucu soğanı ve pirinci ekleyin. Karabiber ve kimyonla çeşnilendirin. Onları kavururken bir kasede 2 su bardağından biraz fazla sıcak et suyu hazırlayın. Eğer et suyu yoksa 2 et bulyon tableti de kullanabilirsiniz. Bulyon kullanacaksanız suya tuz eklemeyin. Limon suyunu da hazırladığınız suya ekleyin. Malzemeler iyice kavrulduktan sonra pilav tenceresine suyu ekleyin, kaynamaya başlayınca altını kısın ve kapağını kapatın. Pilav piştikten sonra bir süre dinlendirmeyi ihmal etmeyin.
Afiyet olsun!