Mantarlı Risotto

26.08.2014 23:00

Risotto için İtalyan pilavı denebilir. Bizim pilava göre biraz lapa ama bununla birlikte pirinçler diri. Risotto pirincinin özelliği çok nişastalı olması. Bu pirinci her yerde bulmak mümkün olmadığından yıkanmamış kırık pirinç kullanılabilir. İlaçlanmış olma ihtimaline karşı nişastasını kaybetmeyecek şekilde sudan geçirebilirsiniz. Zaten toksini, hormonu her yerden alıyoruz - bir şey olmaz:)

6 kişilik risotto için malzemeler:

1 orta boy soğan

150-200 gr mantar

2.5 su bardağı kırık pirinç

Yaklaşık 1.7 litre et suyu (tavuk suyu da kullanılabilir)

5-6 yemek kaşığı krema

4 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi

Karabiber, safran (normalde safran kullanılmıyor ama verdiği renk hoşuma gittiği için benim risottoda favorim)

2-3 yemek kaşığı beyaz şarap ya da sirke

 

Yapılışı:

Tereyağı ve zeytinyağı karışımında ince kıyılmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra doğranmış mantarları ekleyip biraz pişirin. Pirinçleri de ekledikten sonra kavurmaya devam edin. Hazırladığınız et suyundan bir kepçe ekleyin ve suyunu çekene kadar karıştırın. Suyunu çekme kıvamı tavanın ortasından kaşıkla bir çizgi çektiğinizde aradaki boşluğun 2-3 saniyede kapanmaması. Daha sonra bir kepçe daha et suyu ilave edin. Bu işleme pirinçler yumuşayana kadar devam edin. Risottoyu karıştırma aşamasında kremayı, karabiberi, safranı, sirkeyi ve kaşar peynirini de ekleyin. 

Risotto sürekli karıştırmak gerektiğinden pratik bir yemek sayılmaz. Ama emeğinizin bu muazzam lezzete değeceğine garanti veririm. 

İkram ettiğiniz arkadaşlarınızın "bu İtalyanlar pirinç pilavı yapmayı becerememişler, lapa olmuş, buna da risotto demişler" gibi yorumlarını göz ardı edin. Risotto lapa pilav değildir!

İtalyan mutfağına sonsuz saygıyla...

Afiyet olsun! :)