Kahvaltı

Egg in the Basket

21.09.2014 11:59

İngilizlerin hem görünümüyle hem tadıyla damaklarda şenlik yaratan "Egg in the Basket" tarifine "V for Vendetta"yı izleyenler şahit olmuşlardır. İlk defa kuzenimin mutfağında tattığım, lezzetten gözümü kapatıp içimde kelebekler uçuşmasına neden olan bu tarifi paylaşmak boynumun borcu. Yapımı oldukça basit. Denemenizi şiddetle öneririm.

Malzemeler:

1 dilim tost veya tam tahıllı ekmek (bu tamamen zevkinize kalmış)

1 yumurta

Tereyağ (olmazsa olmaz!)

Cheddar peyniri

İsteğe göre jambon

Tuz

Karabiber

 

Yapılışı: 1 dilim ekmeğin üzerine çay bardağı veya kurabiye kalıbı yardımıyla bir delik açın. İki ekmek parçasını da tereyağında kızartın. Daha sonra yumurtanın sarısı boşluğa gelecek şekilde ekmeğin üzerine kırın. Eğer bu işlemden önce yumurtayı küçük bir kaseye kırarsanız işiniz kolaylaşabilir:) Tuzu ve karabiberi ekledikten sonra dilerseniz bir dilim jambonu ve cheddar peynirini ekmeğin üzerine kapatın. Rafadan sevenler için tavanın üzerine bir kapak kapatmak yeterli olur. Ama çok pişmiş seviyorsanız ekmeği tekrar çevirip kısa bir süre kızartmanızda fayda var. Bu tarifin püf noktası çevirme aşamalarında tavaya eklenen tereyağ. 

Bizim damak tadımıza biraz ters gelse de "Egg in the Basket"ı böğürtlen reçeliyle denemenizi öneririm.

İsotlu Peynir

27.08.2014 12:16

İsotlu peynir yapımı çok basit lezzetli bir kahvaltılık. Rakı sofrasına da yakışmıyor değil hani:) Eğer doğal zeytinyağı bulursanız lezzetinden parmaklarınızı yiyebilirsiniz. Kızarmış ekmekle de en enfes oluyor.

Malzemeler:

Beyaz peynir

İsot

Kekik

Zeytinyağı

 

 

 

Yapılışı: Ezilmiş beyaz peynirin içine arzu ettiğiniz kadar kekik, zeytinyağı ve isot ekleyin. Karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürerek servis yapabilirsiniz. 

Karışık Omlet

27.08.2014 11:46

 

Son beş seneye kadar yumurtanın akını ve mantarı ağzıma sürmeyen biri olarak yaptığım hatanın farkına vardım. Bu nedenle günde üç öğün mantar yesem bıkmam:) e yumurtayla birleşince de ortaya şahane bir lezzet çıkıyor. Günün kahvaltı sofrasında 17 yıllık dostum Merve'nin isteği üzerine karışık omlet vardı. Malzemeleri tamamen zevkinize göre değiştirebilirsiniz, o nedenle miktar da yazmıyorum:)

 

Malzemeler:

Mantar

Jambon/Salam/Sucuk (evde ne bulursanız!)

Yeşil biber (varsa kırmızı biber de ekleyebilirsiniz, çok yakışıyor)

Kaşar Peyniri

Tereyağı

3 yumurta

3 yemek kaşığı süt

1 yemek kaşığı soya sosu

Kimyon, karabiber, kekik

Yapılışı: Bir tavada jambonu, yeşil biberi ve mantarı soteleyin. Diğer taraftan çırpılmış yumurtanın içine kimyonu, soya sosunu, sütü ve tuzu ekleyin. Geniş bir tavada tereyağıyla omleti tek taraflı ince bir şekilde yayarak pişirin. Sotelenmiş malzemeleri ve kaşar peynirini omletin bir tarafına yayın ve kekik serpin. Daha sonra omleti kapatın. Bu kapama sürecini ne kadar çabuk tutarsanız kaşarın erime oranını o kadar arttırırsınız. Mikrodalga fırın varsa servis tabağına aldıktan sonra kaşarın erimesi için 30 saniye mikrodalgaya da atabilirsiniz.

Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun! :)